Logo

A’ Design 2019 | Lovar Bistro

A’ Design 2019 | Lovar Bistro

Lovar Bistro Bistro by Alireza Shafiei is Winner in Interior Space and Exhibition Design Category, 2018 – 2019.


DESIGN DETAILS


DESIGN NAME:
Gossip Room Coffee


PRIMARY FUNCTION:
Interior Space and Exhibition Design




INSPIRATION:
Design of this Cafe was done based on the classical school of thought moving towards modernization indicating the extent that the classical space constraints can hinder the human being development and movement and the extent that we can freely move out of this space after we deal with and pass through the said constraints

UNIQUE PROPERTIES / PROJECT DESCRIPTION:
When the user arrives at the venue at first he become confused due to the spatial impression and then he will gradually be impressed and overcome by the modern space and structure feeling and understanding the intended artistic atmosphere

OPERATION / FLOW / INTERACTION:
There exists a 10 meter length single piece high leg sofa stretched to the wall. In some parts of its design the classical style are visible that ushers our look towards ceiling with its expose artistic work (high tech design). The paintings on the wall are designed in line with the space or the environment suggesting containment of the classical school of thought/ style within the modern observations.

PROJECT DURATION AND LOCATION:
This project starts in February 2017 and ends in June 2018 and to be available for all people in Tehran-Iran.

FITS BEST INTO CATEGORY:
Interior Space and Exhibition Design

PRODUCTION / REALIZATION TECHNOLOGY:
The expose concrete was used for texture of the walls. Also in another part of the Café the wall is covered by mirrors with 1mm diameter. The Bamboo used for decorating the counter front and alder, concrete and Corian were used for the tables’ surface.

SPECIFICATIONS / TECHNICAL PROPERTIES:
The site covers a 125 m2 area. The main materials used in the design included concrete, wood, ceramics, mirrors and a kind of Nano fabric.

RESEARCH ABSTRACT:
The idea crossed my mind since I felt that it would be pleasing if the human being will relieve himself from the limitations visible in the classical forms and the redundancies thereto being able to feel the salvation originating from the modern styles and formats.

CHALLENGE:
Combination of these two styles (classical and modern ones), putting them together and passing through the existing concept and arriving at the modern ones was a quite difficult job

TEAM MEMBERS (1) :
Elham Farshbaf Nejati

IMAGE CREDITS:
Photographer: Arash Toosi


Project Link: http://www.alirezashafiei.com/project/louvar/


Reference Link: https://competition.adesignaward.com/design.php?ID=69056